субота, 5 серпня 2017 р.

Що Вам відомо про "великий терор" ?

5 серпня 1937 року вважається початком "великого терору", під час якого в СРСР було заарештовано не менше 1,7 мільйонів людей. Понад 700 тисяч з них були страчені. Скільки серед них було Українців і досі невідомо, але їх знищували в першу чергу. Саме з того часу почали працювати "трійки" - позасудові органи, які засуджували до розстрілу і висилку.
Під репресії потрапили куркулі, контрреволюціонери, повстанці, церковники, шпигуни, троцькісти, диверсанти, шкідники, буржуазні націоналісти - вся Українська інтелігенція, яка, за визначенням Сталіна, "не заслуговувала довір'я".
"Трійки" поєднували в собі слідство, обвинувачення, суд і виконавця вироків. На все слідство відводилося 10 діб.
У 2015 році Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму, тому з метою вшанування 80-х роковин із дня початку трагічних подій, які отримали історичну назву "великий терор", 5 серпня 2017 року в Україні відзначають День пам'яті, відповідну Постанову за № 1807 Верховна Рада України ухвалила 22 грудня 2016 року.
А "великий терор", то була з ініціативи особисто Сталіна масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута у 1937–1938 для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Немає коментарів:

Дописати коментар