середа, 6 вересня 2017 р.

Вся правда про децентралізацію від Порошенко.

Давайте спробуємо разом з Вами  проаналізувати, а що насправді стоїть за децентралізацією, про яку на всіх центральних теле-радіо змі чиновники Порошенко заявляють, що то саме їх влада, у рамках децентралізації, дала такі "величезні" бюджети на місця, і все, що тепер робиться в містах та селах – це заслуга саме їх реформи.
Але самий простий аналіз бюджетних документів обласних, районних, міських рад показує, що насправді фінансова децентралізація від Порошенко лише продовжує насаджувати на бюджети громад нові і нові витрати, які ще донедавна були прерогативою центрального бюджету. 
Ще у 2015 році фахівці попереджали, що фінансова децентралізація буде мати негативні наслідки. Але уряд Яценюка все ж "повісив" на бюджети місцевих громад додаткові витрати, яких раніше у них не було, а це навіть не тисячі, а мільйони гривень. Це були витрати на утримання закладів спорту, закладів культури та соціального спрямування. Тобто раніше місцеві бюджети ці витрати не несли. Зрозуміло, що у владних кабінетах про це вирішили мовчати. Зауважу, що така ситуація стосувалася практично всіх міст України.
Додаткові  надходження в бюджети громад за рахунок податків, які з центрального бюджету тепер перейшли у місцеві, нібито і є. 
Однак в 2016-му, тепер вже уряд Гройсмана, вводить нові додаткові навантаження на місцеві бюджети, а це освіта, медицина, соціальний захист. Майже по всій Україні витрати з бюджетів стали у двічі більшими, ніж ті додаткові надходження у вигляді податків та субвенцій. Ви тільки вдумайтеся - у два рази. Тобто тепер місцеві ради змушені фінансувати нові, нав'язані центральною владою, соціальні зобов'язання, вишукуючи кошти з власних фінансових резервів, зменшуючи вкрай необхідні видатки на ремонтні роботи, покращення інфраструктури та інші муніципальні проекти розвитку.
Хвалена фінансова децентралізація насправді означає для наших міст та сіл лише збільшення видатків з місцевого бюджету. 
Фінансова децентралізація, яку вихваляють у реформатора Порошенко, насправді тягарем повисла на місцевих бюджетах. У сумній перспективі це призведе до занепаду та фінансового колапсу всього місцевого самоврядування України.

Немає коментарів:

Дописати коментар