субота, 26 травня 2018 р.

Децентралізація від порошенка як процес ... А результат ?

Децентралізація, як процес передачі громадам повноважень та грошей під ті повноваження, це напевно правильна та потрібна реформа. Але.
Для прикладу, у країнах Європі грошима розпоряджаються громади, тому що вони краще на місцях знають, куди та для чого треба спрямувати кошти. Питання лише у тому, що то за гроші та звідки вони мають взятись в бюджетах громад.
Вже з 2014 року і в Україні децентралізація почала розвиватись швидкими темпами. А результат який ?
У нас в області процес децентралізації почався без загальної підтримки, а головне - без розуміння того, як саме ця вся децентралізація має відбуватись. Головне в децентралізації це гроші, які мають отримувати громади на ті свої нові повноваження, які громадам передає центральна влада. Але і досі не зрозуміло як має наповнюватись бюджет громад.

А тепер ще можна сказати про цей процес так, що протягом 2017 - 2018 років реформу почали блокувати. І робить це той, кому невигідна незалежність та свобода громад від чиновника в адміністраціях президента Порошенка на місцях. Нас тепер в адміністраціях закликають - підіть та запитайте у свого голови, що він зробив для громади, бо, мовляв, ми дали їм мільярди на місця, а що там вони роблять ?

Так, дійсно, децентралізація забезпечила спрямування частини коштів з податків, які залишаються на місцях. Але то лише частина коштів, а їх кількість і близько не така, яка передбачалась на початку реформи, та до того ж вона ще й постійно зменшується. Одночасно разом з тим на місця з тими коштами передано і додаткові зобов'язання, які тягнуть за собою гігантські витрати.

Для прикладу, за 2017 рік Тернопіль отримав додаткових надходжень 321 мільйон гривень. Натомість додаткових зобов'язань на утримання профтехосвіти, оплати за комунальні послуги у медицині, оплата невчительського складу шкіл, оплата за дитячі садочки, оплата пільгового проїзду отримав на 594 мільйона гривень. 
В 2018 році додаткові надходження у бюджет міста 394 мільйони гривень, а додаткові витрати з того ж бюджету міста 664 мільйони гривень ... Тобто, витрати у два рази більше за надходження. Як це можна виконати ?

При цьому ніхто в кмУ ще не скасовував пільги та інші гарантовані населенню блага, а взяли та все це просто  переклали на місцеві бюджети ...
Так що означають ці цифри  в різниці надходжень до бюджету та витрат з бюджету на утримання громади ?
А це означає, що децентралізація фактично зупинена, а влада Порошенка руками своїх ставлеників на місцях вдягає зашморг на шию Українським містам та громадам. І тут нам марно сподіватись, що президент Порошенко повернеться до справжньої децентралізації.
Історично Україна завжди була країною сильних самодостатніх громад, і саме завдяки сильним громадам, попри тиск ворогів, Українцям вдалося зберегти свою мову, культуру, церкву, а це не входить в плани Порошенка.
То ж думай, Українець, коли будеш наступного разу обирати собі владу.


Немає коментарів:

Дописати коментар