вівторок, 30 липня 2019 р.

Для чого нам рос.мовне телебачення ?

Здавалося б, цієї новини повинен тільки радіти - Україна створює всесвітній російськомовний канал для боротьби за розуми.
Ось, дивна річ. Як до влади приходять ті, хто працює в рейдерстві - в країні відразу починають рейдерів. Коли до влади приходить власник металургійних заводів і авіакомпанії - в країні відразу починають кошмарити індійський металургійний завод і авіакомпанію.
А коли до влади приходить команда російськомовних телепродюсерів - в країні відразу починаються проблеми у кінотеатрів і створюються російськомовні канали.
Щось сильно сумніваюся, що на російськомовному каналі за вплив на розуми показували б  "Червоний".чи "Кіборги", а щось підказує, що там, швидше за будуть, "Свати", "Ліга сміху", "Вечірній квартал" і "Ржевський проти Наполеона".
Дуже добре пам'ятаю ту землю на Інститутській, яка ще через добу не встигла увібрати кров, і як нога провалилася в цю полуземлю-полукровь.
І ту тумбу, яку колупав снайпер.
І ті тіла, вкриті дитячими ковдрою на площі біля "Козацького".
Дуже добре пам'ятаю ціну Майдану, щоб брати участь в реверсної русифікації країни.
Щоб повертати її назад в орбіту Імперії, яка поклала стільки життів, щоб з цієї орбіти вирватися.
Білорусь в приклад.
Існування незалежної суверенної України важливіше.
Ось чому окремі біженеці, розуміють це, а значна частина українців - ні ?
Чому тим, що не говорять Українською, потрібна україномовна Україна, а значній частини українців - ні?
Мова - базис нації. Це настільки основне явище, що про нього, в принципі, навіть не має сенсу говорити. Як лікар онколог не говорить про те, що для успішного лікування раку потрібно дихати. Можна приймати скільки завгодно хіміотерапії, але якщо ви не будете дихати, ефекту не буде. Це настільки очевидно, що ніхто з лікарів ніколи не прописує «дихання». Воно мається на увазі за замовчуванням.
В України зараз з'явився унікальний шанс. Такий шанс випадає їй раз на століття. По крайней мере, крайній раз він випав рівно сто років тому. Такі умови для самоусвідомлення себе як нації були в тисяча дев'ятсот вісімнадцятому. Тоді цей шанс було втрачено. Якщо упустити його і в цей раз - боюся, буде потрібно ще сто років.
Створення російськомовного каналу мало б сенс, якби половина країни не розуміла Української. Але вона чудово розуміє. Не існує такої проблеми - донести до населення інформацію, тому що вона не розуміє мови.
Мова зараз йде не про те, щоб Українською говорило старше покоління. Цього не станеться. Воно як говорило по-російськи, так і буде. Цього ніхто і не вимагає.
Йдеться навіть не про наших дітей.
Мова про наших онуків.
Ви знову хочете русифікувати Україну. Стільки сил було покладено, в тому числі і на міжнародній арені, стільки життів, стільки праці, щоб вирватися зі сфери впливу російської мови, яку божесільна недоімперія зробила інструментом своєї гібридної війни - а ви знову хочете затягнути країну назад.
І якщо це знову відбудеться - це буде означати тільки одне.
Що Україна знову програла.
Тому що гарантую - вони знову полізуть рятувати російську мову від Бандерівців.
Через десять років чи, через двадцять, через п'ятдесят - але обов'язково полізуть.
Нічого не матиме значення. Ні контент, ні передачі, ні супер-пупер класна аналітика, якщо така з'явиться, ні боротьба за розуми.
Значення матиме тільки одне - в Україні знову буде російськомовне телебачення.
А значить, наші онуки знову будуть говорити "па-русскі".
А, значить, стільки життів поклали марно.
Україна повинна буті Україномовною.

Немає коментарів:

Дописати коментар