середа, 4 липня 2018 р.

Закон завжди перемагає популізм і дешевий піар.

Вже більше пів року однією із найбільш обговорюваних тем була проблему оплати садочків для "іногородніх" дітей у дитячих садочках Тернополя.
Закон "Про місцеве самоврядування" зобов'язує приймати на себе тільки ті обов'язки, які місцеве самоврядування здатне профінансувати. Саме з цієї причини ще 30 листопада 2017 року міська рада  Тернополя звернулися до керівників новостворених ОТГ, керівництва Тернопільського району з проханням укласти угоди про між-бюджетні розрахунки за дітей в садочках, у протилежному випадку, просто не буде можливості належним чином забезпечувати перебування "іногородніх" дітей у садочках міста Тернопіль.

І от у червні 2018 вже були ухвалені відповідні рішення на районному рівні і більшістю навколишніх ОТГ, що уклали угоди, і фінансування перебування дітей в садочках Тернополя  забезпечено так, як цього вимагав закон, і зокрема з бюджету Тернопільського району на дитячі садочки буде виділено 1,9 млн грн.

І дуже прикро, що окремі недобросовісні представники ОТГ намагались перекласти проблему на плечі батьків. Спочатку ними у таких же недобросовісних змі активно роздмухувалася тема "порушення прав людей і дітей", навіть апелювали до  "порушення Конституції", потім, коли це не спрацювало, почали батьків підбурювали йти під міську раду та "бунтувати", хоча в тому питанні доречніше було звертатися до районних депутатів та до голів ОТГ.

Але нарешті рішення було ухвалено в рамках закону, і частина батьків, які працюють та проживають у Тернополі, зареєструвалися у місті і отримали право на садочок на загальних підставах, а більша частина громад уклала угоди про між-бюджетні розрахунки з Тернополем за своїх дітей, які відвідують садочки Тернополя. 
А всіх тих псевдо-активістів, які вели "безкомпромісну боротьбу за дітей" наразі вже більше не чути. Тема їм стала просто нецікава, оскільки почала скорочуватися кількість батьків, якими можна маніпулювати. 
Так само, до речі, як і тема "котелень на торфу", коли екологічні експерти визнали екологічність роботи таких котелень і дали громаді дозвіл на їх використання, а суди відмовили псевдо-активістам в їх позовах.
 Тож ми маємо вчитися розрізняти, де є справжнє бажання вирішувати проблеми громади, а де просто недолугій політичний піар.

Немає коментарів:

Дописати коментар