пʼятниця, 20 липня 2018 р.

Тубус для Томосу.

Саме перше на що хочеться звернути увагу, так це на те, що за нашою Конституцією та всіма Законами - влада і церква в державі розділені та не втручаються у справи одна одної.
Тому викликає певний подив така наполеглива ініціатива в справах церковних саме пана Порошенко, який є "владою" в Україні, і його бажання очолити процес отримання автокефалії церкви у вигляді Томосу, тобто свого роду грамоти - урочисто оформленого документу у питаннях церковного устрою.
Все це можливо і добре, але як то кажуть - є одне але ...
Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук нібито і підтримав створення автокефальної помісної церкви, проте одразу заявив, що УГКЦ не збирається приєднуватися до такої церкви. І ще раз це офіційно підтвердив  в Зарваниці на Тернопільщині 15 липня 2018, де особисто був присутній і я,  і пан Порошенко. 
Напевно саме тому, щоб не створювати та не розпалювати черговий релігійний конфлікт, Константинополь ставить свій  Томос в тубус ... і ховає в своїй шафі.
     

І тепер, всупереч всім надіям громадянина Порошенко, патріарх Варфоломій налаштований відкласти питання автокефалії церкви в Україні.
А тому подарунка перед виборами пану Порошенку у вигляді Томосу про автокефалію від Константинопольського патріархату до 1030-ї річниці Хрещення Русі вже точно не буде, не дивлячись на порожні обіцянки нашого державного мужа.
                                  

От якби пан Порошенко почав з того, що розірвав би договір оренди з московськими попами, якій уклав в 2003-му році Янукович ще в статусі прем'єр-міністра України, на використання Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині та розірвав  договір на використання попами з московії  Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, от це був би реальний крок, а не чергова обіцянка-цяцянка  перед виборами у вигляді Томосу, який тепер покладуть в тубус та сховають до кращих часів. 



Немає коментарів:

Дописати коментар