четвер, 27 квітня 2017 р.

А що вам відомо про " Віслу" ?



 28.04.1947 – комуністичним режимом Польської Народної Республіки,за підтримки СРСР, розпочато Операцію "Вісла" (Аkcja "Wisła") – масову депортацію Українського населення з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини у західні та північні воєводства Польщі, які до кінця Другої світової війни входили до складу Німеччини, а також у різні регіони СРСР. 
 Приводом до початку операції стала загибель 28.03.1947 р. у бою з відділом УПА заступника міністра оборони ПНР генерала Кароля Свєрчевського. Зранку 6 дивізій Війська Польського вкупі з відділами "Корпусу Безпеченьства Публічного" оточили території, на яких компактно проживало Українське населення. В цей же час відділи МГБ СРСР і чехословацької армії заблокували східні та південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сончу. 
 На 31.07.1947 р., за польськими даними, із південно-східних повітів Закерзоння переселено 140 575 осіб, ув'язнено в концтаборі Явожно 3800 людей, убито 655 осіб, заарештовано 1466 членів Українського руху Опору. 
 Польські комуністи давали зрозуміти своїм землякам, що операція "Вісла" - відплата Українцям за вбивства поляків в роки другої світової війнм. Таким чином маргінальна політична група, яка волею Москви стала після війни польською владою, намагалася здобути симпатії суспільства.
3.08.1990 р. сенат Республіки Польща своєю ухвалою офіційно засудив акцію "Вісла".
У грудні 2012 р. парламентська комісія національних та етнічних меншин розглянула й передала на розгляд польського сейму заяву із засудженням акції "Вісла". 
Але з початком в 2014 році російсько-української війни російський шовінізм активізувався в Польщі, і як наслідок розпочалось знищення Українських могил на території Польщі.

1947 рік. Акція «Вісла». Ветліна. Спійманих вояків УПА, імовірно з сотні Степана Стебельського - Хріна, або Стаха, допитує поляк

А у Польщі мали би  визнати акцію Вісла злочином проти Українців. 
Затриманий польськими військовими Іван Годованич - «Петро», Вояк УПА з сотні Степана Стебельського - «Хріна» 
Могила в селі Воля Володька, де поховано 120 Вояків УПА. 

Немає коментарів:

Дописати коментар