понеділок, 8 квітня 2019 р.

Якого результату Націоналістів чекати на парламентських виборах ?

У 2012-му ВО Свобода пройшла до врУ з 10,45% підтримки. Чи реально нам здобути таку підтримку в 2019 році ?
Країна до Майдану і після – це дві різні країни. До 2012-го ВО Свобода мала своєрідну монополію на патріотизм. Вітання Слава Україні ! було суто Свободівське. Потім Націоналістична ідеологія, яку ВО Свобода сповідувала десятиліттями, перемогла по всій країні, її поверхнево перейняли багато політичних партій з великим фінансовим ресурсом, а самі Націоналісти на цьому тлі почали губитися. Тому головна проблема, яка зараз стоїть перед ними, - показати, в чому їхня відмінність від інших.
Пригадую, у 2012-му за ВО Свободу по Києву проголосували 20% громадян. У людей був запит: хто битиме морди регіоналам у Раді, хто їх зупинить ? Думаю, цей запит буде актуальним і цьогоріч.
Вплине і результат президентських виборів. Якщо Порошенко програє, а Націоналісти підуть на парламентські вибори своєю партією – підтримка виборців повернеться до них.
Ми точно не знаємо, якою буде доля Порошенка. Щойно він відійде від влади - припинить діяльність весь його пропагандистський механізм. Люди вийдуть із трансу. Не буде Президента - не буде й його "бпп", в яких вже йдуть відцентрові тенденції. Не зрозуміло, чи залишиться в політиці сам Порошенко. У такій ситуації його колишні виборці шукатимуть собі орієнтир. Навряд чи це будуть регіонали чи ліберали. Це будуть Націоналісти. Хоча є невеликий ризик, що певна частина "бпп" спробує створити новий псевдонаціоналістичний проект саме під вибори. Може бути такий проект під Турчинова, коли посадять його в камуфляжі, хмуритиме брови, розказуватиме про російську загрозу й знову братиме виборців страхом.
Московія дуже вкладатиметься у парламентські вибори. Для неї це буде ніби сталінградська битва. Свого президента вони не змогли поставити, адже в Україні немає проросійської більшості, яка б його обрала. Тому на парламентські вибори вони йтимуть кількома колонами. На цих виборах ми побачили трьох відверто промосковських кандидатів – Вілкул, Бойко і Смєшко, якого активно розкручує Медведчук через Гордона. Їхнє завдання на прийдешніх виборах - очолити врУ. Отримавши свого спікера, вони зможуть організувати президентові імпічмент. Тоді спікер фактично почне керувати державою. І дуже ймовірно, що цим спікером стане Медведчук.
У такій ситуації Українці мають розуміти, що існування фракції Націоналістів у парляменті прямо пропорційне існуванню Української Держави. Свого часу ВО Свобода зупинила ригів і комуністів, тож таке саме завдання стоїть перед Націоналістами сьогодні. Якщо суспільство це усвідомить, шанси Націоналістів на проходження до парляменту будуть дуже високими, мінімум – це повторення результату 2012 року - понад 10 %.

Немає коментарів:

Дописати коментар